Jenis-jenis Mineral

Jenis-jenis Mineral

Mineral, dari sudut pemakanan pandangan, adalah unsur kimia yang diperlukan oleh badan organisma. Ini biasanya elemen selain daripada empat elemen utama yang diperlukan oleh karbon organisms-, hidrogen, oksigen, dan nitrogen. Galian terbaik yang dibekalkan kepada badan-badan organisma 'oleh diet yang diambil, khas makanan yang kaya dengan mineral yang mereka perlukan, dan kadang-kadang dalam bentuk makanan tambahan.

Kalium adalah mineral penting, kekurangan yang menyebabkan hypokalemia dalam organisma. Kalium didapati dalam makanan seperti tomato, kentang (khas di kulit), kekacang, dan buah-buahan seperti pisang.

Natrium adalah sama penting, dan bersama-sama dengan kalium, membantu mengawal adenosina trifosfat (ATP), yang merupakan bentuk di mana sel-sel menghasilkan tenaga. Natrium didapati dalam makanan seperti bayam, susu, dan garam khas laut dan makanan laut. Kalsium diperlukan untuk kekuatan tulang dan gigi dan ditemui dalam makanan kaya kalsium seperti produk tenusu, kacang dan benih, ikan bertulang, dan lain-lain

Klorida diperlukan untuk pengeluaran asid hidroklorik dalam perut, dan sumber utamanya ialah garam. Magnesium dan fosforus juga mineral penting yang terdapat dalam makanan seperti kacang, kacang soya, dan makanan yang mengandungi fosfat. Mereka adalah perlu untuk kesihatan tulang. Tembaga, zink, besi, mangan, molibdenum, iodin dan selenium adalah mineral yang diperlukan dalam kesan, tetapi walaupun ini adalah penting untuk kesihatan yang optimum mana-mana organisma. Sulphur, kobalt, fluorida, kromium dan nikel juga kononnya diperlukan oleh badan organisma, tetapi tidak ada data saintifik yang mencukupi untuk membuktikan ini.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar